Mere kunstig intelligens

Skaberne af GPT-3, som jeg har skrevet om her på siden (eller det er jo rent faktisk mest GPT-3 som selv har skrevet), har nu også skabt DALL-E.

Dall-E 2 er, med GPT-3s ord, et kunstigt intelligensværktøj, der er udviklet af OpenAI. Det blev offentliggjort i januar 2021. Dall-E 2 er designet til at generere billeder ud fra en tekstbeskrivelse. Det kan for eksempel bruges til at generere “A red and white computer running office applications in a futuristic environment”:

Dall-E 2 er altå i stand til at forstå komplekse konceptuelle ideer og “oversætte” det til billeder. Her fx “et oliemaleri af en lyserød hest der kører Harley Davidsson på en strand i solnedgang”:

“Et fotografi af en sovende grøn elefant på stranden i Maldiverne”:

DALL-E 2’s lancering betyder, at den kunstige intelligens nu er i stand til at generere billeder som følge af en tekstbeskrivelse – noget som ikke har været muligt før. Dette åbner op for helt nye muligheder indenfor kunstig intelligens, og vi kan forvente, at der kommer flere imponerende applikationer fra denne teknologi i fremtiden.

Forestil dig en online shop med malerier og plakater, hvor du selv bestemmer motivet og udtrykket. Du skriver blot en linje om motivet, stilen og farverne og i løbet af 10 sekunder får du 100 udkast at vælge mellem! Det samme kunne være tilfældet med en t-shirt shop, hvor du selv definerer motivet på t-shirten.

Og tænk bare hvad dette på sigt kan gøre ved markedet for Stock Photos. I stedet for at lede efter et billede der matcher emnet i dit nyhedsbrev, så angiver du blot motivet og temaet selv og får skabt præcis det billede du skal bruge.

Men træerne vokser jo som bekendt ikke ind i himlen. Dall-E 2 laver fejl i ny og næ, og forstår ikke altid konceptet. Særligt hvis det bliver for kompliceret, som her hvor jeg ønskede “et billede af en blå and som kører på en lille cykel i New Yorks gader, men den kaster med knive på en dartskive”:

Der kom dog lidt blå and ud af det, da jeg fjernede delen med “New Yorks gader”:

Hvis du selv vil lege med Dall-E skal du skrive dig op her: https://labs.openai.com/

Vær opmærksom på at der er nogle retningslinjer som skal følges. Alt med nøgenhed og politiske budskaber giver en advarel og truslen om at blive udelukket. Det er ikke muligt at skabe noget med realistiske ansigter. Og selv om det rent faktisk er muligt at både redigere og skabe varianter af eksisterende og konkrete billeder, så er det ikke tilladt at gøre med realistiske billeder af ansigter.

Delen med at redigere eksisterende billeder og skabe variationer har jeg endnu ikke fået leget så meget med. Men jeg tegnede på min ipad et lys og fik følgene output på få sekunder. Min fantasi rækker ikke til at forestille mig hvilke steder det vil være anvendeligt, men det er der nok andre som kan.


Kredit og copyright og alt det her går selvfølgelig til: OpenAI

Det er desværre en jungle med rettighederne. Når man signer op får man en velkomst mail hvor der står at man har de fulde kommercielle rettigheder til de billeder man skaber. Men der linkes til både deres Indholdspolitik og deres Rettigheder, som nogle mener er modstridende med den første udmelding om “fulde kommercielle rettigheder”.

Der står nemlig at de skal krediteres, og at man ellers forbryder sig mod deres Indholdspolitik. Der står også at ophavsretten på alt du skaber tilfalder OpenAI. Det er et lille studie værd. Men mon ikke nogle af de større Stock Photo-spillere allerde har fået deres advkater til at gennemlæse alle dokumenter? Blive klogere her: https://www.technollama.co.uk/dall%C2%B7e-goes-commercial-but-what-about-copyright

“But from my perspective one of the most interesting elements, and one that I have been writing for many years now, and it is the copyright status of all of these creations. Who owns these DALL·E outputs? Is it OpenAI? The person who writes the prompts? Or is it nobody at all?”

Outpaint med Dall-E

Opdatering oktober 2022: Dall-E udvikler sig løbende og har nu fået en ny funktion kaldet “outpaint”. Her giver man Dall-E et billede og fortæller at den skal “male uden om” og altså udfylde en endnu ikke eksisterende del af billedet. Her kan man fx give den et maleri af Mona Lisa – og udfra billedets data vil den så forsøge at male omgivelserne.
Her har jeg prøvet med Vincent Van Goghs “Cafe terrace at night”:

Det miderste billede er Vincent Van Goghs. Billedet til højre og venstre er Dall-Es forsøg på at ekspandere billedet. Når man benytter denne funktion, bliver man af Dall-E tilbudt 4 forskellige muligheder. Her er et udvalg af mulighederne fra “Cafe Terrace at night”:

Vil du vide mere om DALL-E 2 og GPT-3?

Udfyld formularen nedenfor, så tager jeg kontakt til dig - og hjælper dig med netop dit behov.

Kontakt

Kontakt

Fornavn
Efternavn