Det første SEO-skridt

Vil du gerne arbejde aktivt med SEO på dit website? Så bør du starte med følgende ting: Finde ud af hvad SEO er, lære at lave en Søgeordsanalyse, og arbejde med det jeg kalder Teknisk SEO.

OBS! Det allerførste bør ALTID være at opsætte Google Analytics og Google Search Console tracking, så du modtager brugersignaler om hvordan dit site bruges, som fx på hvilke søgeord det eksponeres, hvor lang tid de besøgende er på de enkelte sider, hvilke søgeord de enkelte sider ranker for, hvilke søgeord og sider der konverter bedst osv.

Søgeordsanalyse

Jeg starter altid med at kigge på udgangspunktet:

Hvilke søgeord vises webistet allerede på, og hvilke af disse vil jeg let kunne rykke frem på søgeresultat-siden ved at optimere landingpage, tekstindhold og interne links?
Har hvert søgeord sin egen side? Ellers er det klart min første prioritet at få etableret en liste med søgeord og sider, så vi kan få lavet en søgeordsliste.

Og så er det enormt vigtigt ikke kun at rode rundt i det man allerede vises for. 
Brug søgeværktøjer som fx Google Adwords, Google Search, answerthepublic.com mm. til at finde relaterede søgeord og tjek deres volumen/konkurrence. Der er ingen grund til at gå efter de sværeste ord med højest konkurrence fra start. 
Udvælg enkelte søgeord og arbejd benhårdt for nogle gode placering på disse,  ved at toptrimme indhold og interne links.
Tjek hvad dem der ligger i top 5 har gjort – og sammenlign deres webiste med dit eget/din kundes.

Hvis top 5 på en given søgning har 1.000 ord på deres landingpage er det tvivlsomt at du kan tage en høj placering uden at have tilsvarende tekstmængde.

Undlad at skrive din tekst til søgemaskinerne – men skriv i stedet til brugeren, og optimer efterfølgende teksten med de ting du har fundet i din søgeordsanalyse.

Teknisk SEO

Tjek hele dit website for fejl. For hver enkelt fejl dit site har, skal du arbejde endnu hårdere for at opveje. Min tanke her er at fx et indgående link giver 10 point. Har den side der linkes til så en lille fejl, så er du nede på 9 point. Og det er super-ærgerligt ikke at få fuldt udnytte af sit arbejde med at skaffe links.

Helt basal teknisk SEO er:

  • 404-fejl skal fjernes ved at redirecte til relevant indhold. Har du produktkategorier, så henvis til nærmeste overordnede kategori.
  • Undgå unødige 301-redirects. Ret i stedet dine links.
  • Undgå at linke mellem http og https.
  • Får styr på canonicals og paginerede sider.
  • Arbejd på dit sites hastighed.
  • Få styr på interne links. Hvilke sider linker du allermest til, og hvilke sider er de vigtigste for dig og dine kunder?

Første skridt i en optimering af teknisk SEO er at skabe sig et overblik. Brug til start Google Search Console – og udvid med enten den gratis version af Screaming Frog SEO Spider, Sitebulb, DeepCrawl eller Botify. Og test dit sites hastighed og fix nogle af de forslag du kan få gratis fra fx. GTMetrix.com, Webpagetest.com og tools.pingdom.com

Se evt. mit oplæg fra SEOday 2023 som indeholder en del om Teknisk SEO

Se flere SEO værktøjer

Og vil du du gerne selv blive klogere på SEO, så vil min anbefaling være at starte her:

https://learningseo.io/

Aleyda Solis har lavet en super "roadmap to learning SEO" som kan bruges af alle uanset SEO erfaring. Det er en samling af artikler som er grupperet efter niveau og det er helt GRATIS!

Har du brug for hjælp til SEO?

Udfyld formularen nedenfor, så tager jeg kontakt til dig - og hjælper dig med netop dit behov.

Kontakt

Kontakt

Fornavn
Efternavn