WordPress & SEO

Det er ingen hemmelighed at min karriere som selvstændig startede med at bygge hjemmesider for mindre virksomheder. Oftest i WordPress, fordi det var let. Mange hjemmesider senere er jeg stadig tro mod WordPress – men langt mere af mine selvstændige opgaver går på at optimere eksisterende hjemmesider end på at bygge dem. Mange opgaver er dog også rent SEO eller ren teknik.

Faktisk var en af de allerførste ting jeg rigtigt lykkedes med som selvstændig, at finde hjemmesider som var lavet i WordPress og som indeholdt nogle af de store (SEO) fejl jeg selv havde gjort i den indledende fase. Processen at jeg søgte på fx en by eller en industri og en af de af struktur-url’er som WordPress skaber som standard a la: /uncategorized, /author, /wp-admin, /config osv,.

Det gav mig en liste med hjemmesider som jeg kunen dykke ned i og finde fejl og optimeringsmuligheder på. Jeg har vel igennem årene sendt +200 emails til virksomheder, hvor jeg har forklaret dem om fejlene og ulemperne ved at have en tilgængelig config-fil, en aktivt blog- og kommentar-funktion på en regulær hjemmeside, author-sider slået til med angivelse af brugernavn.

Sikkerhed på WordPress

Faktisk landede jeg en større kunde på bagrund af netop det med brugernavn. Til samtalen med kunden redegjorde jeg for hvor let det ville være at at hacke sig ind i deres system, når man har et fuldt brugernavn. Deres system var baseret på 10 brugere, som hver i sær havde deres fulde navn som som brugernavn. Ved en hurtig gennemgang af deres system fandt jeg deres navn/billeder – og kunne dermed let slå dem op på fx Facebook og i løbet af 15 minutter havde jeg navet på deres ægtefælle, deres fødselsdato, navnet på deres kæledyr og en vis viden om deres hobby, fritid og gøremål.

Med et offentligt tilgængeligt brugernavn på en firmas hjemmeside, har man altså givet ondsindede folk en helt masse information som kan bruges til at skaffe sig adgang til en hjemmeside og dens mail. Det gør nok ikke så meget hvis der er tale om fx et dækcenter, men det er anderledes foruroligende hvis der er tale om fx en advokat eller en virksomhed der ligger inde med private og følsomme oplysninger.

Jeg har altid brugt denne forklaring til virksomhedsejere med dårlig sikkerhed på deres hjemmeside: Der er forskel på at tabe en nøgle og at tabe en nøgle med et gadenavn på. Hvis man giver gadenavnet/brugernavnet væk, så har man pludselig gjort det væsentlig lettere at finde den dør som nøglen passer til.

Opdateringer til WordPress

En anden og velfungerende tilgang har været at tjekke listen af hjemmesider med ikke-opdaterede temaer og plugins som fx stod på iThemes liste over usikre elementer.

Struktur / SEO med WordPress

WordPress er jo egentlig lavet som et blog-CMS, men bruges flittigt til hjemmesider. Det skaber i mange tilfælde nogle unødvendige sider med kategori-opdelt indhold, tags-baserede sider og utilsigtede forfatter-sider som ikke tjener noget formål. I værste tilfælde kan det skabe duplikeret indhold eller gøre at en potentiel kunde som søger på Google havner på en forkert side på dit website. Det er en af ulemperne ved det ellers smarte blog-system i WordPress med kategori-, arkiv- og forfatter-sider.

Hastighed på WordPress

WordPress er ret simpelt – men kan let gøres kompliceret, hvis man ikke ved hvad man gør. Jeg har fx for nyligt stødt på en hjemmeside med hele 3 Cookie & Privatlivsløsninger. Det betød at besøgende 3 gange skulle acceptere cookies ved at trykke på knapper. Det var selvfølgelig en fejl, fordi hjemmesidens ejer blot havde testet 3 løsninger og glemt at fjerne dem.

Det samme sker tit med plugins, som fx til slideshows. Man tester et par stykker til man finder det som kan præcis det man leder efter, men glemmer at deaktivere og afinstallere dem man ikke bruger …

Af samme grund er WordPress et af de CMS-systemer man hurtigst kan optimere på hastighed. Der er oftest kæmpe forbedringer af hente ved at gennemgå installationen:

  • Vælg det rigtige tema
  • Fjern ikke brugte plugins og temaer
  • Optimer billeder
  • Deaktiver plugins som kun bruges manuelt, som fx backup og migrations
  • Komprimer og udsæt javascript
  • Undgå at afvikle scripts og plugins som ikke skal bruges på den pågældende side
  • Opsæt DNS Prefetch
  • Preload vigtige sider

Tema til WordPress

Det er ekstremt vigtigt at man får valgt et tema som ikke spænder ben for dig. Rigtig mange starter deres jagt på et tema ved at kigge på udseende og funktionalitet. Jeg starter med at kigge på hastighed og muligheder, fordi jeg ved at det er der man oftest ender med at blive begrænset. Det er første skridt i overvejelserne omkring teknisk søgemaskineoptimering, at sørge for at platformen er i orden.

Hvis jeg har frie hænder på en opgave med en hjemmeside, ender jeg oftest med følgende simple setup af tema og plugins:

Tema: Generate Press (Premium)

Plugins:

  • Autoptimizer (cache, css og script optimering)
  • Post Grid (Grafisk visning af indlæg)
  • Smushit (billedoptimering)
  • HappyForms (kontaktformular)
  • Disable Comments (For at fjerne kommentar-funktionerne globalt i wordpress)
  • Really Simple SSL (for at tvinge HTTPS og lave redirect via .htaccess)
  • HTTPS headers (for at øge sikkerhedsniveauet)
  • Instant.page (for at preloade sider)
  • WebP Express (for at bruge webp billedformat når muligt)
  • YoastSEO (af SEO grunde, og til at slå forfatter, kategori og arkiv-sider fra)

Det er enormt vigtigt at platformen for dit website er solidt og godt optimeret, da det udgør fundamentet for al din online marketing.

Oftest Stillede Spørgsmål om WordPress:

Hvad er WordPress?

WordPress er et open source content management system (CMS) som er gratis at bruge. Det bet, at alle kan downloade, installere og bruge WordPress til at bygge hjemmesider og blogs.
WordPress er et af de mest populære CMS’er i verden, og det bruges af millioner af mennesker over hele kloden. Det er nemt at bruge, fleksibelt og har et stort udvalg af plugins og temaer, så du kan tilpasse dit website eller blog præcis som du ønsker det.

Hvorfor bruge WordPress?

Der er mange grunde til, at WordPress er et populært valg for mange mennesker, når det kommer til at oprette en hjemmeside eller blog. For det første er det gratis at bruge, hvilket betyder, at du ikke behøver at betale nogen penge for at komme i gang. Det er også meget brugervenligt, hvilket betyder, at det er nemt at oprette og redigere indhold på din hjemmeside. Endelig er der et stort udvalg af plugins og temaer, som du kan bruge til at tilpasse din hjemmeside, så den passer til dine behov.

Hvordan installerer jeg WordPress?

For at installere WordPress på din egen webserver, skal du først downloade og udpakke WordPress-filpakken. Du kan hente den seneste version af WordPress her: https://wordpress.org/latest.zip
Når du har udpakket filerne, skal du kopiere dem til din webserver. Hvis du vil bruge WordPress som din primære hjemmeside, skal du kopiere filerne til din webserver’s hovedkatalog. Hvis du vil bruge WordPress som en blog på din eksisterende hjemmeside, skal du kopiere filerne til en ny mappe på din webserver.
Når filerne er kopieret til din webserver, skal du åbne din browser og gå til http://example.com/wp-admin/install.php (hvor “example.com” er erstattet med din egen domain- eller IP-adresse). Du vil blive bedt om at indtaste dine databaseoplysninger. Hvis du ikke ved, hvad disse oplysninger er, skal du kontakte din webhostingudbyder.
Når du har indtastet dine databaseoplysninger, skal du klikke på “Installer WordPress”. WordPress vil nu oprette de nødvendige tabeller i din database og oprette en konfigurationsfil. Når dette er gjort, skal du blive bedt om at indtaste dine oplysninger for at oprette din administrator-konto.
Når du har indtastet dine oplysninger, skal du klikke på “Installer WordPress”. WordPress vil nu blive installeret på din webserver.

Hvordan virker WordPress?

WordPress er et open source-cms, der brugerne mulighed for at oprette og vedligeholde deres egne hjemmesider eller blogs. Det er gratis at bruge, og det er let at installere og bruge. Der er mange forskellige temaer tilpasses til enhver hjemmeside eller blog.

Hvordan finder jeg et WordPress-tema?

Der er mange måder at finde et WordPress-tema på. Du kan søge på Google, besøge et tema-marked eller spørge dine venner og bekendte.
Det første du skal gøre, er at beslutte hvilken type tema du ønsker. WordPress har et bredt udvalg af temaer, så det er vigtigt at have en idé om, hvad du leder efter.
Når du har besluttet hvilken type tema du ønsker, kan du begynde at søge efter det. Du kan søge på Google eller besøge et tema-marked som Themeforest.
Når du har fundet et tema, du synes om, skal du downloade det og installere det på din WordPress-blog.

Hvordan installerer jeg et WordPress-tema?

For at installere et WordPress-tema skal du først downloade det fra et websted som f.eks. WordPress.org eller en anden hjemmeside. Derefter skal du pakke filerne ud i en mappe på din computer.
Når du har gjort det, skal du logge ind på din WordPress-administratorkonto. Under fanen “Design” skal du klikke på “Tilføj nyt tema”. Derefter skal du klikke på “Upload” knappen.
Find den mappe, hvor du har gemt dit tema på din computer, og upload alle filerne. Når det er gjort, skal du klikke på “Aktiver tema” knappen.
Dit nye tema er nu aktiveret, og du kan begynde at bruge det på din hjemmeside.

Hvordan tilpasser jeg et WordPress-tema?

Det er relativt nemt at tilpasse et WordPress-tema. Du skal blot bruge din webbrowser til at redigere temaets HTML- og CSS-filer.
For at redigere HTML-filerne skal du først logge ind på din WordPress-administratorkonto. Derefter skal du gå til “Temaer” og vælge det tema, du ønsker at redigere.
Når du har valgt det rigtige tema, skal du klikke på “Rediger” for at åbne temaets HTML-filer i din webbrowser.
For at redigere CSS-filerne skal du først logge ind på din WordPress-administratorkonto. Derefter skal du gå til “Temaer” og vælge det tema, du ønsker at redigere.
Når du har valgt det rigtige tema, skal du klikke på “Rediger” for at åbne temaets CSS-filer i din webbrowser.

Har du brug for hjælp til at optimere din WordPress installation?

Udfyld formularen nedenfor, så tager jeg kontakt til dig - og hjælper dig med netop dit behov.

Kontakt

Kontakt

Fornavn
Efternavn